mansslukerska

kartongbarnet

karucell

gron rapsodi

b&b-4-2000

 


"Karu Cell" - Kati Kovács andra album är en gripande men ändå humoristisk berättelse om mördande svartsjuka. 35-åriga Annabella misstänker att hennes man är otrogen med en av sina studenter och tar en handgriplig hämnd.

Albumet belönades med Seriefrämjandets pris Urhunden fr bästa översatta album 1998.

I debutalbumet "Grön Rapsodi" från 1995 berättar hon om en tioårig flickas surrealistiska besök i Ungern.

Kati Kovács vann grand prix (10 000 finska mark) I finska Kemis serietävling år 2001 i strippkategorin med "Vuoten omat - ja vieraat" (Till sängs! - eller inte).

Hennes tredje album heter "Kartongbarnet" och släpps på svenska under hösten 2002. Boken handlar om den lilla flickan Sirkka och hennes sökande efter ett nytt hem.

"Mansslukerska på cirkus" samlar Kati Kovács bästa korta serier i ett fullmatat album på 48 sidor (varav 16 i färg). Albumet har fått ett strålande mottagande i Finland och bland annat funnits med på kritikerlistan "Vad Finland läser".

Intervju med Kati Kovács
av Per A J Andersson i Bild & Bubbla 1/96

Katis serier flödar över av konstiga, mer eller mindre drömlika figurer och händelser. [...] det är inte utan man blir lite nyfiken var allt detta kommer ifrån.

- Ja... det går inte att förklara, menar Kati lite hemlighetsfullt.

Någon mening har de framfabulerade bisarrierna dock, i alla fall symboliskt.

- Jovisst... men den ska jag väl inte berätta för dig!? Jag vill inte att folk ska förstå allting, utan jag känner att jag måste lämna över till läsaren att tolka vad han eller hon ser. Eftersom jag inte gjort de här historierna för någon annan - de bara finns där i mitt huvud - så har jag ingen lust att förklara vad som pågår!

Kati gör sina historier bara för sig själv. Då kan det ju bli problem, om man inte har en förstående förläggare. Kati Kovács hade Like, som tydligen var en sådan.

De fick väl se de första tjugo sidorna och sen ingenting förrän allt var klart att trycka. De sa »OK!OK!«, säger hon och småskrattar. »Vi vill inte ändra på nånting!«

Kati har inget till övers för slätstrukna figurer. När hon tecknar sina karaktärer framstår de nästan som nidbilder. Men är man satiriker så är man.

- Jo, på så sätt kan man lättare förstå sig på personerna i historien, genom att överdriva dem.

 

 

Av Kati Kovács på Optimal press
RefleXerier 1994 (antologi)
Magasin Optimal 1/94 (antologi)
Grön Rapsodi 1995
Karu Cell 1997
Kartongbarnet 2002
Mansslukerska på cirkus 2004
Allt för konsten 5 (antologi) 2004

Övriga publiceringar i Sverige
Bild & Bubbla 1/1996 (intervju)
Gare du Nord 1997 (fyra sidor, Tago/SeriNord)
Bild & Bubbla 4/2000 (omslag)