Johanna

  

li
Patrik Rochling

Föregångaren till Johanna figurerade ursprungligen i spridda noveller men dök såsmåningom upp som bifigur i ett serieprojekt som vi gjorde på prov.Från att ha varit en arg militant feminist såg vi snart att hon faktiskt var en ganska sammansatt och mångbottnad figur. Det råder ständigt ett överflöd av ideér till historier om Johanna, men i brist på tid sedan Patrik börjat läsa i Uppsala måste vi inskränka oss till enstaka episoder. Liten inspiration hämtas från andra serier, istället brås Johanna på drömmar, fantasier, underliga erfarenheter och historier vi fått höra. Samtidigt är hon på intet sätt någons alter ego. Snarare skulle hon väl ha retat gallfeber på oss båda om hon funnits i verkligheten.

Li Österberg är född 1978 på Uppsala Sjukhus och bosatt i Sandviken. Hon har gått tre år på Serietecknarskolan i Hofors och tillbringat de efterkommande åren i större eller mindre förvirring. För Li är serierna ett sätt att nå utanför sig själv och synliggöra saker och ting som annars hade varit omöjliga att förmedla. Hon har tecknat i hela sitt liv och skulle inte kunna sluta ens om hon försökte.

Det är Li som tuschar alltsammans och skissar figurerna.

Patrik Rochling är född 1976 och uppvuxen i Ystad. Numera bor han i Sandviken och läser till lärare i Gävle. Serierna är en viktig del i hans liv.

Det är Patrik som skriver manus och skissar en del bakgrunder.

Johanna


 

 

Av Li Österberg och Patrik Rochling på Optimal press
Allt för konsten 3 (antologi) 2002
Allt för konsten 4 (antologi) 2003
Johanna 2003
Allt för konsten 5 (antologi) 2004
Hjärtat brinner 2005
Allt för konsten 6 (antologi) 2005

Av Li Österberg på Optimal press
Allt för konsten 1 (antologi) 1998
Allt för konsten 2 (antologi) 2000