senaste nytt | nyhetsarkiv |

MARS 2004

Vårens nya böcker är på väg in!!!
Nu är det dags! Fem nya böcker är på väg in till Optimals lager och ut i butikerna. Två pocketar är redan inne, och de resterade tre titlarna anländer i början av maj. Nedan kan du läsa om dem och till höger visar vi omslagen.


DE ÄVENTYRSLYSTNA KARLAKARLARNA 3: SATAN I TYROLERHATT
av Johan Wanloo
En bortglömd ondska har tagit ett järngrepp kring en liten sömnig by i hjärtat av Sverige. En blodtörstig diktator från historiens dunkel har mirakulöst återuppstått och den här gången skall inget få stoppa hans planer på total makt. I ett äventyr som tar dem från yttre rymden till en svensk avfolkningskommun kämpar De äventyrslystna karlakarlarna inte bara för att rädda världen från total utplåning - de kämpar för sina liv...

Johan Wanloo har gjort det igen i denna tredje bok om Sveriges allra mest svängiga hjältar, Felix Gimlet och El Fjongo - De äventyrslystna karlakarlarna!! En ny pocketbok i samma stil som de uppskattade föregångarna. 128 sidor tjock och du beställer den från Optimals postorder för bara 50 kronor, inklusive frakt!

VÄNSTER VÄNSTER
av Gunnar Krantz
Det är dags för den svenska vänstern att bli skärskådad från insidan och vem är bättre lämpad att göra det än Gunnar Krantz? I sin ungdom gick han med i den lokala avdelningen av Kommunistisk ungdom och i "Vänster vänster" får vi följa hans vedermödor i frontlinjen. Gunnar Krantz har tidigare berättat om sin barndom i "Nazibeatles" och vilda tågluffar i "Cykelhippie". Ännu en bok som publiceras direkt i pocketformat, den här gången på 192 sidor. Köp den för 60 kronor.

Dessa böcker utkommer i början av maj:

INGET UNDER av Rasmus Gran och Patrik Stigzelius
Manusförfattaren Patrik Stigzelius ser i sin andra bok tillbaka på olika händelser under uppväxten som format honom till den person han är idag. Vi möter brådmogna småflickor, fula gubbar och en Patrik som ständigt grubblar över varför saker och ting blev som de blev. Som vanligt är boken illustrerad av Rasmus Gran. Boken är häftad och 96 sidor tjock. Priset är 110 kronor.

JAG JOAKIM av Joakim Lindengren
Joakim Lindengrens nio första album är kultförklarade bland seriefantaster. Nu har vi valt ut de största godbitarna till ett inbundet samlingsalbum på inte mindre än 192 sidor (varav 16 aldrig tidigare tryckts i bokform) med titeln JAG JOAKIM. Det är dags att åter stifta bekantskap med Krystmarodören, Ingrid Bäckström, Balkongståarn och inte minst de nobla herrarna i Svenska småbils- och rusdrycksförbundet (SSB&RDF). Lindengren tecknar idag mest serier om "Kapten Stofil", men det var med serierna i detta album som han först slog igenom. Be-bop originalaskkopp! 192 stora sidor, hårda pärmar och ändå är priset inte högre än 200 kronor.

MANSSLUKERSKA PÅ CIRKUS av Kati Kovács
Kati Kovács serier har kallats både "underbara" och "vedervärdigt härliga" och hon har också belönats med Urhundenpriset för bästa översatta album. I MANSSLUKERSKA PÅ CIRKUS samlas ett urval av hennes bästa korta serier, flera av dem i färg. Som vanligt berättar Kovács med enastående entusiasm och inspirerade teckningar. Boken har fått ett strålande mottagande i Finland, där den bland annat legat på topplistan "Vad Finland läser". Boken är på 48 sidor, varav 16 helt i färg. Den är din för 110 kronor.

Urhundennomineringarna klara
Seriefrämjandet har offentliggjort vilka seriealbum som är nominerade till årets Urhundenplaketter. Optimal Press har med sex böcker. I kategorin "bästa originalsvenska seriealbum" har Optimal med "Allt för konsten 4", "Ritman Katz underbara värld" av David Liljemark, "Horor är vi allihopa" av Maja Lindén samt "Johanna" av Li Österberg och Patrik Rochling. I kategorin "bästa till svenska översatta seriealbum återfinns "Allt för konsten 4" (igen!), "Du går fel väg" av Jason och "Brev från Indien" av Katja Tukiainen. Vinnarna kommer att offentliggöras i maj och plaketterna delas ut antingen i slutet av maj eller början av juni.


SMALL PRESS EXPO (SPX04)
SPX Stockholm äger rum 2/4 - 4/4 på våning 3 på Kulturhuset i Stockholm, beläget vid Sergels torg. Arrangemanget har fri entré och är nu inne på sjätte året.

SMALL PRESS EXPO (SPX04) är en självklarhet för dig som är intresserad av eget skapande och vill se vad som händer både över och under jorden här i Sverige. Varje år har festivalen dessutom ett gästland, och i år är det Tyskland som uppmärksammas extra mycket. Hedersgäster vid SPX 2004 är gruppen Moga Mobo presenterar undret från Berlin - en gratis serietidning som trycks i 100 000:tals exemplar och delas ut på stadens caféer. Från Tyskland kommer också tecknaren Uli Oesterle - en av de nominerade till årets bästa album på festivalen i franska Angouleme 2004 och Ulf K - den tyska "klara linjen" när den är som bäst. Schweizaren Thomas Ott gör mörka serier på skrapkartong och har publicerats på svenska i Galago. Journalisten Christian Gasser är ständig medarbetare på tidningen Strapazin - det ledande tyskspråkiga magasinet om serier. Dessutom presenteras flera utställningar med tyska serier, bland annat på Serieteket.

Optimal Press är som vanligt på plats och vi kommer att ha ett bord där vi säljer våra böcker, inte minst årets purfärska pocketar av Gunnar Krantz och Johan Wanloo. Dessutom kommer vi att ha ytterligare ett bord där vi säljer engelsspråkiga böcker utgivna av det belgiska förlaget Bries. Bland annat kommer flera böcker av festivalens hedersgäster Ulf K. och Uli Oesterle att finnas att tillgå. Andra intressanta skapare i Bries omfattande utgivningskatalog är Anke Feuchtenberger, Pieter de Poortere, Rayman, Tobias Schalken, Stephan van Dinther, Jordan Crane och många fler. Dessutom kommer vi att ha flera billiga minicomix för de som vill testa billigt. Även animationstidskriften Animagi kommer att finnas till salu hos oss, och nummer tre släpps lagom till festivalen. Ytterligare 30-40 förlag, fanzineutgivare och andra kommer att ha egna bord med många godbitar.

Program

Fredag 2 april
kl. 16-18 Nätverksträff - hur kan vi samarbeta så in i Norden? Plats: Studio 3, vån 3

kl. 18.30 Officiell invigning av festivalen samt vernissage av utställningen Idoler av idag - tyska serier och illustrationer. Plats: Serieteket, våning 0

kl. 20-01 Invigningsfest med mingel, bar och musik. Plats: Cafe Panorama på våning 5

Lördag 3 april
kl. 11-17 Marknad och festival
Plats: Vån 3

Föreläsningar: Tyskspråkiga serier
kl. 12.00 Detta har jag alltid velat veta om tyska serier!
Journalisten Christian Gasser från tidningen Strapazin berättar.
Plats: Studio 3, vån 3
kl. 14.00 Moga Mobo - undret från Berlin.
Titus Ackerman, Jonas Greulich och Thomas 3Legron2 Gronle förklarar för oss hur de lyckats ge ut en gratis serietidning i Berlin i över tio år.
Plats: Studio 3, vån 3

kl. 16.00 Thomas Ott, Uli Oesterle och Ulf K. Tre serieskapare diskuterar.
Plats: Studio 3, vån 3

kl. 12-16 Serieworkshop - gör ditt eget fanzine.
Plats: Konferensrum 1, vån 3

kl. 12-16 Animations-workshop - gör din egen film.
Plats: Konferensrum 2, vån 3

Söndag 4 april
kl. 11-17 Marknad och festival

ANIMATIONSDAG
Non-stopvisningar och presentationer av olika animerade filmer och animationsprojekt

Gäster från animationsutbildningar som Högskolan i Trollhättan/Uddevalla - Stenebyskolan och Konstfacks utbildning för animation och animerad film i Eksjö, Klubb Super-8, Johan Hagelbäck med flera.

kl. 12-16 Serieworkshop - gör ditt eget fanzine
Plats: Konferensrum 1, vån 3

kl. 12-16 Animations-workshop - gör din egen film.
Plats: Konferensrum 2, vån 3

För mer information kontaktar du Kristiina Kolehmainen
Läs mer på Kulturhusets hemsida

Anneli Furmark ställer ut i Umeå
Anneli Furmarkställer ut tillsammans med Gerd Aurell och Robert Nyberg på Västerbottens museum i Umeå. "Teckningar + text" heter det hela och vernissage äger rum den 4/4.
www.vasterbottensmuseum.se


När ni ändå är igång, så ta en titt på Annelis nyuppdaterade hemsida: http://hem.fyristorg.com/furmarkart/

Norska Jippi forlag är på hugget

Våra vänner på det norska förlaget Jippi planerar en hel del godbitar framöver, och årets utgivning har så här långt inte heller gjort någon besviken. Inga Sætres "Møkkajentene: Varmere kaldere" samlar korta självbiografiska betraktelser och har i norsk press jämförts med många svenska serieskapare verksamma i samma genre, inte minst från Optimal. Bland de andra nyheterna märks Bjørn Ouslands underfundiga och ordlösa hundserie "Bisk" som utförts på skrapkartong. På gång är "Hjertemosaikk 2" av Tor Ærlig, där första numret var en stor positiv överraskning. Dessutom kommer förstås ett nytt nummer av Jippis flaggskepp, den alltid späckade antologin "Forresten", som är på gång med nummer 17. Som vanligt kan du dra nytta av Optimals avtal med Jippi, som gör det avsevärt billigare att beställa. Ta dig till Jippi Shop och beställ via det formulär som finns där, och sedan betalar du till Optimals postgiro med det inbetalningskort som medföljer tidningarna/böckerna. Enklare (och billigare) kan det inte bli.
www.jippicomics.com

Galago nystartar

Galago 1/04 är ute och numret markerar en välbehövlig nystart. Mats Jonsson är nygammal redaktör och formatet är numera storpocketens (något mindre än A5). 116 sidor, varav 16 i färg, och bland de medverkande märks Coco & Lukas Moodysson, Gunnar Krantz, David Liljemark, Åsa Grennvall, Gunnar Lundkvist, Daniel Ahlgren, Marcus Ivarsson, Frida Hammar, Ivan Brunetti, Raymond Pettibon och många fler. Klub Galago finns kvar (tar upp 14 sidor) och där erbjuds komplementböcker som "Det är inte värst sådär i början", "Allt för konsten 4", "Kapten Stofil - en man steg av spårvagnen" samt "Johanna" från Optimals höstutgivnng.
www.ordfront.se/galago

Optimals böcker i bokklubbar
"Vänster vänster" av Gunnar Krantz erbjuds som tillval i Ordfronts bokklubb Bokfront. "Kapten Stofil - en man steg av spårvagnen" och "De äventyrslystna karlakarlarna 3: Satan i tyrolerhatt" är i sin tur tillvalsböcker i den kriminallitteraturinriktade bokklubben Spänningszonen.

Maja Lindén i Bizarro

Maja Lindéns "Vajlet" fyllde upp två sidor som gästserie i Bizarro 2/04. I samma nummer medverkade också Johan Wanloo och Henrik Lange med ett litet samarbete.


Lucky Death Comics

Nummer ett av den serieblaskan Lucky Death Comics innehåller självbiografiska serier av Loka Kanarp (en av dem finns också med i Galago 1/04) och lite blandade alster av Kim W Andersson. Bägge går på Serietecknarskolan i Malmö.
www.luckydeathcomics.tk


Optimal på turné 2004
2-4/4 SPX Stockholm
21-23/5 Kemi seriefestival, Finland
18-19/9 Helsingfors seriefestival, Finland
23-26/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
8-10/10 Raptusfestivalen, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 


 


Satan i tyrolerhatt

I det tredje äventyret med De äventyrslystna karlakarlarna av Johan Wanloo dyker riktigt otäcka monster ur historien upp.

Vänster vänster

I Gunnar Krantz andra pocket "Vänster vänster" får vi följa med till vänsterrörelsen i Skåne under dess storhetsperiod.

Inget under

"Inget under" är Rasmus Gran och Patrik Stigzelius nya samarbete.

Jag Joakim

"Jag Joakim" är en rejält tjock samling med Joakim Lindengrens äldre serier.


Du går fel väg

Kati Kovács "Mansslukerska på circus" samlar kortare berättelser i både svartvitt och färg.bries

Böcker från det belgiska serieförlaget Bries finns att köpa hos Optimal under Small Press Expo 2-4 april på Kulturhuset i Stockholm.Den tyske serieskaparen Ulf K. är hedersgäst på Small Press Expo.

"Møkkajentene" av Inga Sætre är nyss utkommen hos vår norska partner Jippi.