senaste nytt | nyhetsarkiv |

JUNI 2006

Utställningar på gång:


REKVISITA
David Liljemark ställer ut på Erlandergården i Ransäter 15/6-12/7. Det är samma utställning som tidigare visats på Serieteket. Flera av Davids böcker kommer att finnas till försäljning.

KONSTFEMINISM
Åsa Grennvall medverkar inte i själva utställningen, men kommer att prata om sitt skapande den 20/8 klockan 14.00. Hennes böcker kommer att finnas i en seriehörna och en sida ur "Sjunde våningen" finns med i den rejäla katalogen. Allt äger rum på Liljevalchs i Stockholm och datumen är 16 juni - 27 augusti 2006.

Johan Wanloo ligger i

Johan Wanloo uppdaterar sin nya hemsida tämligen flitigt med både nya avsnitt av webbradioprogrammet "The Johan Wanloo Show" (sex avsnitt ligger ute), serier, skateboarddesign och annat. Kika in här.

Utrensning av badges

Jag har kvar en del badges som jag säljer ut för 10 kronor per styck så länge lagret räcker. En tia i frakt tillkommer per beställning oavsett storlek (dock tillkommer ingen frakt om böcker beställs samtidigt). Antal i lager inom parentes. Boka gärna per e-post (info@optimalpress.com) om du vill ha något av motiven med få ex kvar.

- INGET UNDER av Patrik Stigzelius & Rasmus Gran (13 st.)
- JAG JOAKIM av Joakim Lindengren (37)
- MANSSLUKERSKA PÅ CIRKUS av Kati Kovács (11)
- AMATÖRERNAS AFTON av Anneli Furmark (7)
- VÄNSTER VÄNSTER av Gunnar Krantz (9)
- DE ÄVENTYRSLYSTNA KARLAKARLARNA 2: FETT MED MEGADÖD av Wanloo (11)
- VARJE KVINNA KLÄR I SVART PLAST av Maja Lindén (16)
- TRIBECA SUNSET av Henrik Rehr (8)
- BREV FRÅN INDIEN av Katja Tukiainen (2)
- ATT KOMMA IFRÅN av Anneli Furmark (1)

Vad händer med Optimals serieskapare?

Flera av Optimals serieskapare har hittat nya förlag och kommer ut med nya böcker inom kort. Här följer en lista:

- Åsa Grennvall kommer med sin nya bok "Cynisk romantiker" på Ordfront Galago i september.

- Rasmus Gran ger ut 96-sidiga "Varannan vecka utan" på Epix, troligen mot slutet av året.

- Johan Wanloo fortsätter teckna "De äventyrslystna karlakarlarna" hos Damm förlag (Egmont). Den femte volymen kommer att heta "Recept på katastrof" och blir i storpocketformat med någon form av extramaterial. Ute i september.

- Li Österberg och Patrik Rochling går till Komika där deras tredje album "Skaparens folk" utkommer i september. Till skillnad från de båda tidigare böckerna ligger inte fokus på Johanna den här gången, utan vi får istället följa Klara på nära håll.

Jag återkommer med information om övriga skapare allteftersom jag får veta något.

Anneli Furmark och Johan Wanloo i holländsk tidning

Den holländska tidskriften Zone 5300 publicerar i sitt sommarnummer serier av Anneli Furmark och Johan Wanloo. Det rör sig om Annelis serie "Måla vid havet" och Wanloos "En undergroundrörelses död i sammandrag". Dessutom har Ingemar Bengtsson bidragit med fakta om den skandinaviska seriemarknaden, då det är detta nummers tema. Andra medverkande är Bjarni Hinriksson, Jii Roikonen, Lars Fiske, Olle Berg med flera. Tidningen består av en rolig blandning av serier och artiklar/recensioner av seriealbum, filmer och skivor.

Numret släpps i samband med årets stora seriefestival Stripdagen Haarlem 3-4 juni som har en stor utställning med Skandinaviska serier. Bland gästerna återfinns Jason, Terhi Ekebom, Tommi Musturi, Jii Roikonen, Jenni Rope, Olle Berg, Ole Comoll Christensen, Lewis Trondheim och många fler. Läs mer här.

Nytt nummer av Bild & Bubbla
Bild & Bubbla 3-4/05 dök upp till sist, och ni rusar självfallet till biblioteket omedelbart och läser intervjun med Li Österberg (även Patrik Rochling intervjuas kort), som även medverkar med den fyrasidiga serien "Mitt folk". I nyhetsspalten återtrycks Mikke Schiréns text från Komika Magasin 2 i något förkortad form, samt "nyheten" att Anneli Furmark fick förra årets Urhundenpris. Annars artiklar om nyöversättningen av Tintin, "Alley Oop", "Clamp" och "Blake & Mortimer". 1/06 utlovas till juli månad.

Mer om Matti Hagelbergs "Kekkonen"

Morten Harper skriver om Matti Hagelbergs bok "Kekkonen" på den norska webbplatsen tegneserier.no. Texten är inte bara en recension, utan försöker dra lite linjer till politik och historia.

Kapten Stofil nr 22
I det nya numret åker Kapten Stofil på fiskesemester till Venezuela, och Den maskerade proggaren möter Postmodernisten. Dessutom "Getsons" av John Andersson, en anagramserie av Pirinen, "Karro Ko" av Camilla Forsman samt "En surkart med dragspel" av Johan Wanloo. I Stupido-avdelningen återfinns artiklar om "Musikaler vi inte minns" och "När rumban och samban kom till Sverige". Dessutom ett pikant foto från 60-talet (?) på "Lillprinsen".

Christopher Nielsens animerade långfilm klar

"Slipp Jimmy fri" var förvånansvärt bra och överträffade alla mina förväntningar. Men med en budget på över 100 miljoner norska kronor vore det väl konstigt annars. Det fanns reklam över hela spårvagnar för filmen när den i april gick upp i Norge, bara i Oslos gick den upp på fem biografer samtidigt. Hela filmen är mycket rolig med rapp dialog och en både detaljerad och snygg 3D-animation. Den nedknarkade Elefanten Jimmy, fem militanta veganer, fyra trötta typer, en rysk cirkusdirektör, Håll Brillan och tre kompisar på storviltsjakt och dessutom en smart älg som man inte kan låta bli att tycka om. Den här filmen har det mesta och är härligt anarkistisk. Den är inte ett mästerverk, men förbannat underhållande. Filmen släpps på DVD i Norge i september.

Samtidigt passade Nielsens förlag No Comprendo Press på att trycka upp en ny upplaga av hans klassiska album "Homo Norvegicus" som samlar 192 sidor serier med bland andra Två trötta typer och Håll Brillan. Med detta album och förra årets 144-sidiga bok "Uflaks" får du en solid dos Christopher Nielsen-serier och en god bakgrund (och även fortsättning) till filmen.

www.freejimmy.com
www.slippjimmyfri.no

Honey talks
Serier inspirerade av målade bikupe-paneler. Utställning på Serieteket i Stockholm 9 juni - 2 september 2006.

Medverkande
Anke Feuchtenberger (DE)
Matthias Lehmann (FR)
Milorad Krstic (HU)
Danijel Zezelj (US)
Vladan Nikolic (YU)
Jakob Klemencic (SLO)
Rutu Modan (Israel)
Koco (SLO)
Marcel Ruijters (NL)
Matej Lavrencic (SLO)
Pakito Bolino (FR)

Anke Feuchtenberger och Rutu Modan kommer personligen att presentera av sina bidrag. "Honey Talks" arrangeras av Serieteket tillsammans med det slovenska seriekollektivet Stripburger.

Ny årsbok på gång
Mot slutet av juni kommer den traditionella årsboken från Serietecknarskolan i Malmö från tryckeriet. I den presenteras alla elever från det senaste året i bild, text och framförallt serier. Boken blir i år en storpocket på 300 sidor.

Guide till årets nordiska seriefestivaler
30/3-2/4 Small Press Expo, Kulturhuset, Stockholm
28-30/4 komiks.dk, Frederiksberg, Danmark
19-21/5 Kemi seriefestival, Finland
21-24/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
23-24/9 Helsingfors seriefestival, Finland
8-10/9 Raptus, Bergen, Norge


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


Dolkstoss
David Liljemarks utställning "Rekvisita" åker till Ransäter i Värmland.


johan wanloo
Johan Wanloo ligger i.

Inget under
Inget under

Jag joakim
Jag Joakim

mansslukerska
Mansslukerska på cirkus

Amatörernas afton
Amatörernas afton

Vänster vänster
Vänster vänster

Wanloo
De äventyrslystna karlakarlarna 2: Fett med megadöd

Maja
Varje kvinna klär i svart plast

Tribeca Sunset
Tribeca Sunset

Brev från Indien
Brev från Indien

Anneli
Att komma ifrånHolländska Zone 5300 har en Skandinavisk special i sitt sommarnummer.


Stofil
Kapten Stofil 22 ute nu!


Jimmy
Christopher Nielsens animerade långfilm är klar.