senaste nytt | nyhetsarkiv |

MAJ 2007

Kapten Stofil: För en handfull folkvett
Joakim Lindengren är tillbaka med ett nytt praktverk med världens främste bakåtsträvare i huvudrollen. KAPTEN STOFIL: FÖR EN HANDFULL FOLKVETT samlar samtliga serieavsnitt från de 16 första numren av Kapten Stofil-tidningen. Kaptenen och hans allierade i Vänner av ordning bekämpar oförtrutet alla tecken på samhällsutveckling och värnar om gamla goda ideal. På bokens 200 sidor ställs missförhållanden tillrätta i såväl Göteborg, Töreboda, som yttre rymden. Lindengren har också skrivit ett informativt förord där han talar om hur tecknade serier ska skapas. En perfekt presentbok för stofiler i alla åldrar.

Boken är inbunden och tryckt i stort format. Beställ genom att sätta in 200 kronor på plusgirokonto 120 15 86-3, betalningsmottagare Optimal Press. Frakt och emballage ingår i priset.

Beröm för Kapten Stofil
Joakim Lindengrens nya bok KAPTEN STOFIL: FÖR EN HANDFULL FOLKVETT har fått ett mycket gott mottagande av både kritiker och läsare.

Martin Bergqvist i Vestmanlands läns tidning (VLT, 26/4) tycker att: "Få kan som Joakim Lindengren Stofil vara så älskvärda i sin gerontiska iver." Han fortsätter: "Joakim Lindengrens teckningsstil är sober och explosiv på samma gång. Han behärskar allt från westernpastischen till superhjälteserier, och något som nästan närmar sig konstens domäner. Dessutom är den intellektuella halten hög. Särskilt roligt har jag åt de många referenserna till litteratur och film, och populärkultur i stort".

Anders Gustafsson skriver bland annat så här i Falu-kuriren och Södra Dalarnes Tidning 27/4: "Kapten Stofil är hursomhelst som en gyllene lök, där man kan skala bort lager efter lager och hitta nya ingångar och referenser hela tiden. Den är ett smörgåsbord för den intellektuelle kalenderbitaren - referenserna är många, både till andra serier och till klassiska verk."

Under rubriken "Parafraser i praktverksutgåva" skriver Göteborgs-Posten 2/5: "Bland mycket annat bjuds läsarna på ett vackert porträtt av Göteborgs starke man, rökförbudsivraren "Mr. Big" alias "King George"."

I Rocky 3/07 skriver Sara Sjöberg: "Serierna är roliga, välskrivna och vältecknade. Men med så mycket bizarra upptåg och avancerade referenser till andra konstnärers verk frågar man sig om inte den här boken vinner på att avnjutas i små doser. Jag tror det!" Betyget är 4 av 5.

Fredrik Strömberg har en egen webbplats med namnet Sekventiellt, där han bland annat skriver: "Stor respekt till Lindengren, som så troget håller fast vid sin skapelse". "Att serien Kapten Stofil är en kärleksaffär från Lindengrens sida är inte att ta fel på, och det smittar av sig på läsandet."

Intervjuer med Joakim Lindengren
Dagens Nyheter hängde på låset och publicerade en intervju med Lindengren på första recensionsdatum 24 april. Rubriken är "Bakåtsträvarnas hjälte samlar sig" och skribent är Torbjörn Ivarsson. Läs intervjun i sin helhet här.

Inom det närmaste kommer också en längre intervju med Lindengren att sändas i P1. Vi återkommer med närmare information om tid och program. Fler intervjuer är på gång i dagspress också.

Kapten Stofil presenteras i TV
"Kapten Stofil: För en handfull folkvett" kommer att recenseras i SVT2 fredag 18/5 klockan 18.15 av C-G Karlsson.

Utställningen Akkurat!
Bomuldsfabriken kunsthall i Arendal, Norge, arrangerar en stor serieutställning med skapare från hela Norden under perioden 12/5 - 1/7. Medverkande serieskapare med anknytning till Optimal är Matti Hagelberg, Katja Tukiainen, Bjarni Hinriksson och Jason. Dessutom finns Julie Nord, Kathrine Ærtebjerg, Martin Kellerman, Ulf Lundkvist, Bjørn Bjarre, Ronja Berge, Andreas Tellefsen och Øyvind Torseter med.

Bomuldsfabriken kunsthalls öppettider är tisdag - söndag 12-16, måndagar stängt. Telefon: 0047-37013143. Gratis inträde.

Pop Love
Daniel Novakovic har givit ut ett nytt litet minifanzine i liggande A6-format. 8 färgsidor med titeln "Pop Love" som är på engelska rakt igenom. Hör med honom vad den kostar. Hans hemsida är http://www.punksjumpup.com/

Kapten Stofil nummer 26 ute

Måndagen den 14 maj utkommer nummer 26 av serietidningen Kapten Stofil. Bland innehållet märks ett nytt starkt äventyr med titelserien av Joakim Lindengren, där Kapten Stofil får tampas med Svarta Städerskan. Bland de övriga medverkande märks David Nessle, John Andersson, Daniel Ahlgren och Johan Wanloo. Ett gediget textblock från Stupido-redaktionen blir det självfallet också.

Daniel Ahlgren ger ut superhjältealbum
Förlaget Bakhåll ger ut Daniel Ahlgrens nya bok "Ett liv utan superkrafter är väl inte värt att leva?" i juni. Boken blir på strax över 100 sidor med mjuka pärmar. Enligt Ahlgren själv blir det lite sex och våld, men däremot parallella världar!

MoCCA
Jag har satt ihop ett tio minuter långt filmprogram med animerad film av svenska serieskapare på uppdrag av Svenska ambassaden i New York. Ett utdrag ur en klassisk film från 1984 av Max Andersson inleder, och den följs av bland annat Anneli Furmarks debutfilm, Knut Larssons Guldäggsbelönade reklamfilm för Majblomman från 2006, och ett utdrag ur Erik Rosenlunds purfärska "Looking Glass" som ingick i "Official Selection" vid året filmfestival i Cannes.

Här är det kompletta svenska programmet:
ONE HUNDRED YEARS (excerpt) 2.12

by Max Andersson
UNCLE HEART 1.40
by Anneli Furmark
THE MAYFLOWER 0.40
by Knut Larsson
THE WAR OF LOVE (excerpt) 2.40
by Annika Giannini
LOOKING GLASS (excerpt) 2.23
by Erik Rosenlund

Filmerna visas som en del av ett nordiskt animationsprogram den 24 juni på Seriefestivalen MoCCA Art Festival i New York. Visningen sker från DVD. Läs mer om det övriga programmet på festivalens webbplats. Bland annat ingår Kim Deitch och Joe Matt bland gästerna. Optimal kommer dock inte att åka dit.


Guide till årets nordiska seriefestivaler
Årets seriefestivaler i Norden:
27-29/4 SPX, Stockholm
4-5/5 Oslo Comics Expo
25-27/5 Kemi seriefestival
15-16/9 Helsingfors Seriefestival
27-30/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
28-30/9 Raptus, Bergen

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 


Kapten Stofil
Joakim Lindengrens "Kapten Stofil: För en handfull folkvett" finns att köpa nu.


seriesida ur Kapten Stofil
Sidan 31 ur "Kapten Stofil: För en handfull folkvett".


Seriesida
Sidan 153 ur "Kapten Stofil: För en handfull folkvett".


seriesida från Kapten Stofil
Göteborgsvitsen uppfinnare Aron Jonason dricker champagne med Kung Carl XI Gustaf i det nya Kapten Stofil-albumet. De befinner sig inuti Den Malmska valen, världens enda uppstoppade blåval, som till vardags finns att beskåda på Naturhistoriska museet i Göteborg. Där befinner den sig dock inte i detta äventyr.


tukiainen
Kapten Stofil möter rökförbudsivraren Göran "Mr. Big" Johansson. En scen som uppskattas stort av Göteborgs-Postens recensent.


bunnyflickan
Bunnyflickan och Ålberg har försatt Kapten Stofil i en mycket brydsam situation i äventyret "Fishfinger".


bild
Stor norsk serieutställning i norska Bomuldsfabriken kunsthall i Arendal med Jason, Matti Hagelberg, Katja Tukiainen och Bjarni Hinriksson.

tukiainen
Utsnitt från Katja Tukiainen och Matti Hagelbergs arbeten på Bomuldsfabriken kunsthall.

hagelberg
Mera från utställningen med Tukiainen och Hagelberg på Bomuldsfabriken kunsthall.

kanon

MoCCA Art Festivals logotyp.