senaste nytt | nyhetsarkiv |

JANUARI 2008

Olle Sjögren på Göteborg Filmfestival
Olle Sjögren framträder vid årets upplaga av Göteborg Filmfestival och deras föredragsprogram Cinemix. Han presenterar sin bok "Röda berg och gula floder?" den 31 januari klockan 14 på Respekt (vid Järntorget). Rubriken är "Fokus Filmvetenskap: Yin & Yang i kinesisk film" och festivalen presenterar föredraget så här: "Hur har balanstänkandet med Yin & Yang gestaltats i kinesisk film? I en föreläsning visar Olle Sjögren hur man har visualiserat centrala konflikter som en spänning mellan hårda och mjuka krafter. 30-talets revolutionära projekt att "förflytta berg" övergick i kulten av militära statyer under Kalla kriget och Kulturrevolutionen. 80-talets nya våg började lösa upp schablonerna med en kritisk belysning av förtorkade herravälden. Dagens stridsriddare har ofta mätt sina krafter bland bambuträd som är hårda och böjliga. Olle Sjögren, professor i filmvetenskap i Göteborg, presenterar en av trådarna i sin nya bok Röda berg och gula floder?" Läs mer om programmet här.

Boken kan beställas från Optimals postorder här.

Kritikerna hyllar "OLAF G."

"Rent fantastiskt" skriver Kvällspostens recensent Joel Eriksson den 7/1 om "Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland. Han tillägger: "Historien om norske tecknaren Olaf Gulbransson är smått fantastisk. Det allra bästa är att Fiske och Kverneland inte bara tecknar historien om Olof G utan framför allt får till en rejäl karaktärsstudie. Det känns som man lär känna den forna norska tecknargiganten.
Dessutom har Optimals svenska utgåva blivit ett riktigt praktverk med påkostat högkvalitativt tryck, bästa papperskvalitet och extremt bra färg och textning. Utan tvekan en av de bästa serieutgivningarna i Sverige under året som gick."

"Bäst just nu" tycker Fredrik Strömberg att "Olaf G." är på sin webbplats sekventiellt.se . Han skriver: "Det är en kulturinsats av rang att Ingemar Bengtsson dammade av sitt förlag Optimal Press, för att åter igen introducera det bästa från våra grannländers seriekulturer. Detta är en av de bästa, om inte den bästa, biografin i serieform jag någonsin läst, informativ men samtidigt personlig och konstnärlig i sin framställning. Om du bara skall köpa en seriebok just nu, är det denna du bör införskaffa!"

I serietidningen Rocky 8/07 ger recensenten Mikael Tegebjer högsta betyg, 5 av 5. Han skriver: "Det är med total hänförelse serieskaparna upptäcker konstnären och hans liv. Boken om Olaf G blir därför också berättelsen om två män som med nyfikenhet, glädje och inspiration inte bara delar med sig av sin fascination utan också av sig själva. En odiskutabelt bra bok."

Sedan har Daniel von Sydow recenserat boken i Sundsvalls tidning 10/1. Han skriver bland annat: "Slutresultatet är en av de mer intressanta serieböcker som givits ut i det här landet på mången god dag. Dessutom är den en av de vackraste, vilket styrks av ett flertal priser i hemlandet Norge. Om det är någon seriebok som man önskar god spridning så är det Olaf G., på grund av den person boken skildrar och sättet Fiske och Kverneland gör det på."

Serieskaparen Nickan Jonasson tog chansen att få sitt exemplar signerat när Fiske och Kverneland besökte Göteborg 22/11. På sin blogg tycker han följande om "Olaf G.": "En bibel för alla oss som älskar orgier av öl, sprit och grismat. Och boken är så in-i-helvetes snygg och genomtänkt att den är ett måste."

Köp ett eget ex av "Olaf G."-boken här!

"Hitler, Jesus och farfar" i pressen
Liv Beckström recenserar Lene Asks seriealbum "Hitler, Jesus och farfar" i Kommunalarbetaren 22/07: I det här debutalbumet ritar den norska tecknaren och fotokonstnären Lene med humor och självinsikt historien om ett stipendium till Berlin och vad som händer när hon börjar söka sin okända farfar. Han är en tysk soldat som övergav hennes farmor i samband med nazistockupationen av Norge under andra världskriget. Lene har vuxit upp i en missionsförsamling med tungotal och sträng moral. Boken är generös i formatet och bildberättandet är strålande. En utvecklingsroman i serieformat som samtidigt blir en god Norgehistoria.

Joel Eriksson skrev om boken i Kvällsposten 9/1 under rubriken "Små medel och stilla flyt": "Lene Ask skildrar stora frågor, som inte alltid får svar. Resultatet har blivit en finstämd serie, där jag inte minst uppskattar de enkla teckningarna."

Köp "Hitler, Jesus och farfar" av Lene Ask här.

Ännu mera om Kapten Stofil

Daniel von Sydow tycker till om Kapten Stofil: För en handfull folkvett i Sundsvalls tidning 17/12: "Riktigt begåvad är också Joakim Lindengrens Kapten Stofil För en handfull folkvett (Optimal). Boken är en riktig bamsevolym på 187 sidor och innehåller alla Kapten Stofil-serierna ur de första 16 numren av serietidningen med samma namn, samt, som en bonus, alla omslagen till dessa tidningar. Kapten Stofil är en svårdefinierad serie, där parodi är ett bärande element. Men inte bara parodi, förhållningssättet ligger nära den kärleksfulla pastischen, och föremålet är gamla tiders superhjälteserier, allt från Kapten Stofil-logotypen, med påtagliga rötter i Stålmannens motsvarighet, till den ensamstående småbarnspappan och serietecknaren som vid behov förvandlar sig till en piprökande besserwisser med glest, överkammat hår, kofta och slippers världens främste bakåtsträvare, Kapten Stofil."

Även Unni Drougge läser Kapten Stofil: "Sen ska jag läsa Kapten Stofil-albumet jag fick av min äldste. Den som ännu inte stiftat bekantskap med denne herre ombedes att snarast göra det. Intelligent humor at it's best."

Och när ni ändå är igång kan ni läsa en intervju med Joakim Lindengren också. "Stofil med stil" är rubriken på Anton Hedbergs text och två fina foton finns också med.

Köp Kapten Stofil-böckerna direkt från Optimals postorder här!

De äventyrslystna karlakarlarna blir animerad film

Dockhus animation i Trollhättan gör just nu animerad kortfilm med Johan Wanloos seriefigurer "De äventyrslystna karlakarlarna". Läs mer om projektet här, här och här. Mer information kommer när pilotavsnittet är färdigt, men det ser mycket lovande ut.

Serievecka på Göteborgs stadsbibliotek 8-13/2

Fanzineförsäljning och mysseriehörna under hela veckan! Det kommer också att finnas ett urval album från Optimal och andra förlag till försäljning. Alla arrangemang äger rum i Utställningshallen. Max Gustafson tecknar sina dagliga Samir-strippar i Utställningshallen.
Arrangörer: Göteborgs stadsbibliotek, Göteborgs Seriefrämjande och Studieförbundet Vuxenskolan

Fredag 8 februari i Utställningshallen kl 18. Fri entré
VERNISSAGE OCH RELEASEFEST!
Stor serieutställning, vimmel och förfriskningar!
Releasefest för två seriealbum om sura göteborgare: "Smakfascisten" av Nickan Jonasson och "Doglas" av Max Gustafson.

Medverkar i utställningen gör: Åsa Grennvall, Johan Wanloo, Eva Björkstrand, Joakim Lindengren, Henrik Lange, Yvette Gustafsson, Henrik Bromander, Max Gustafson, Lisa Medin, Elin Jonsson, Hanna Pettersson, Nickan Jonasson, Joakim Hanner, Lina Sandquist, Nasses Nekromantiker, Maja Ivarsson med flera!
Utställningshallen kl 18. Fri entré

fredag 8 februari kl 12–13
Mangachatt!
Gå in på www.stadsbiblioteket.goteborg.se

lördag/söndag 9-10 februari
Workshop. 10-timmarsserie. Färdigt söndag kl 16.
Utställningshallen kl 11-17. Fri entré

måndag 11 februari
Spel & Action
Jungle Peak Studios
Svenska superserier
Utställningshallen kl 18. Fri entré

måndag 11 februari kl 12-13
Mangachatt!
Gå in på www.stadsbiblioteket.goteborg.se

måndag 11 februari
Serieworkshop med Lisa Medin!
Utställningshallen kl 13-15. Fri entré

Måndag 11 februari
MOBIKK
Benjamin Taghavi-Awal pratar om Mobikk – serier i mobilen.
Utställningshallen kl 17.30. Fri entré

Måndag 11 februari
FILMVISNING
Animation i Väst visar sina allra bästa filmer.
Utställningshallen kl 19. Fri entré

tisdag 12 februari
Mangaworkshop med Lisa Medin!
Utställningshallen 13-15. Fri entré

tisdag 12 februari
Berättelser från Sjumilaträsket
Nasses Nekromantiker
Utställningshallen kl 18. Fri entré.

tisdag 12 februari
Om skräck och fantasy i serier!
Utställningshallen kl 18.30. Fri entré

onsdag 13 februari
Serieworkshop med Max Gustafson!
Utställningshallen kl 13-15. Fri entré.

onsdag 13 februari
Liv Strömquist och Max Andersson
Utställningshallen kl 18. Fri entré

Marcus Ivarsson till Göteborg
Den 20 mars kommer Marcus Ivarsson till Göteborgs Stadsbibliotek för att prata om sin bok "Intro". Platsen blir Poesihörnan och tiden 18.00. Mer information både om detta evenemang och boken kommer vid nästa uppdatering. Vi hoppas att boken ska vara färdigtryckt så den går att köpa vid föredraget.

David Liljemark intervjuad
Med anledning av att hans serie "Boltzius" ska börja gå som som följetong, intervjuades David Liljemark i Nya Wermlandstidningen (NWT) 22/1. Serien kommer att publiceras på kultursidan med takten två sidor per vecka under 2008.

Norsk ångest
De båda norska förlagen No Comprendo Press och Jippi satsar på att ge ut en antologi på engelska. "Angst - the best of Norwegian comics" heter den, och bland de medverkande märks Christopher Nielsen, Jason, Lars och Anna Fiske, Steffen Kverneland, Roy Søbstad, Lene Ask, Odd Henning Skyllingstad och flera andra. 100 sidor är boken på.

Nordiska seriefestivaler 2008
25-27/4 SPX Stockholm
23-24/5 Oslo Comics Expo
31/5-1/6 Komiks.dk, Köpenhamn
6-8/6 Kemi seriefestival, Finland
September Helsingfors seriefestival
September Raptus, Bergen, Norge
25-28/9 Bok & Bibliotek, Göteborg


Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57


 

bokomslag

"Röda berg och gula floder?" av Olle Sjögren.


bokomslag

"Olaf G." av Lars Fiske och Steffen Kverneland.

bokomslag

"Hitler, Jesus och farfar" av Lene Ask.


bild

Kapten Stofil är ständigt aktuell!


bild

De äventyrslystna karlakarlarna blir animerad film


bild

Den 20 mars kommer Marcus Ivarsson till Göteborgs Stadsbibliotek för att prata om sin bok "Intro"

bild

De båda norska förlagen No Comprendo Press och Jippi satsar på att ge ut en antologi på engelska.