senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Senaste nytt om Optimal Press utgivning och skapare hittar du på vår Facebook-sida.

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

FEBRUARI 2011

NYA BÖCKER UTE NU!

DOGGIE av Sofia Karlström
Huvudpersonen i denna lysande tecknade saga för vuxna är en hund med människoansikte. Men det betyder inte att det blir mjuka tassar. Istället bjuds på identitetskriser, sexuella erövringar, djuriska blodbad och en och annan litterär referens.

Sofia Karlström är född 1985 och studerar vid Umeå konsthögskola sedan 2007. Hon debuterar med DOGGIE.

240 sidor sv/v, mjuka pärmar.
Sofias hemsida hittar du här.

Läs ett utdrag ur serien här.

GLIMTAR av Rikke Bakman
En omtumlande dag sedd genom en sexårig flickas ögon. Boken utspelar sig vid Nordsjön i norra Danmark under en enda dag i mitten av 80-talet och Bakman berättar en frejdig historia med skyhög igenkänningsfaktor.

Rikke Bakman har tidigare medverkat i Dotterbolagetantologin och Galago. Hon har också gått på Serieskolan i Malmö. GLIMTAR är hennes debutbok och den släpps samtidigt i Sverige och Danmark.
288 sidor färg, inbunden med skyddsomslag.
Provläs ett avsnitt här.

Fredrik Strömberg har redan hyllat boken på sin blogg. Han skriver bland annat följande: "Every now and then there appears a book that literally takes my breath away. This was the case with Glimtar (Glimpses), by Danish artist Rikke Bakman. As soon as you see it, it exudes an irresistible urge to pick it up, carry it home and read it in a secluded and preferred reading environment. As you can tell, I am not only charmed by the design and packaging of this book, but also totally smitten with the content. Stating that this is the best graphic novel published in Swedish so far this year doesn't say much as the year has just begun, but I dare say that Bakman's book will have staying power and will make it into the lists for the best of 2011 no matter what happens."

I Danmark har boken gått ett formidabelt segertåg i media med lysande recensioner och intervjuer överallt. En sammanfattning kan läsa här.

BÖCKER PÅ GÅNG I MARS

JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER av Elisa Rossholm efter Victoria Benedictssons dagbok
Med Victoria Benedictssons dagbok som underlag har Elisa Rossholm gjort en atmosfärfylld bildberättelse i färg. All text består av citat ur den klassiska författarinnans dagbok, som sedan har illustrerats med en kollageaktig teknik.

Elisa Rossholm kommenterar JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER med orden: "Jag ville rita hennes berättelse för att komma nära henne och för att göra hennes ord levande igen, för mig själv och förhoppningsvis för andra också. Jag ville fånga hennes uttryck och hennes stolthet."
Resultatet är en fördjupning av texten som är både vacker och något helt nytt.
88 sidor färg, inbunden.
Läs ett avsnitt ur boken här.

Elisa Rossholm är född 1976 och bosatt i Stockholm. Hon har studerat på Serieskolan i Malmö och debuterar med JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER.
Elisa Rossholms hemsida hittar du här.

KAJANA av Ville Ranta
Elias Lönnrot är mest känd för att ha samlat in materialet till Finlands nationalepos, Kalevala. Innan han kom så långt var hans liv inte lätt, vilket Ville Ranta tar fasta på i sin mycket fritt berättade serieroman. Det är skitigt, mörkt, lustfyllt och roligt. Vi talar finskt 1800-tal.

Ville Ranta har tidigare publicerats i Allt för konsten 8 och C'est Bon Anthology. Flera av hans böcker har översatts till franska, inklusive KAJANA - EN SERIEROMAN, och han har också samarbetat med Lewis Trondheim. Ville är en av Finlands mest spännande serieskapare och fans av Trondheim och Joann Sfar borde ta en extra titt på honom. Den franska upplagan av Ville boken nominerades till priset för bästa album vid seriefestivalen i Angouleme, Frankrike. På franska heter boken "L'exilé du Kalevala". KAJANA kommer från tryckeriet redan under mars månad och är verkligen något att se fram emot.
288 sidor sv/v, inbunden.

Provläs ett avsnitt här.

Ville Rantas webbplats finns här (övervägande på finska).

OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN (häftad) av Malin Biller
Malin Biller självbiografiska seriebok fanns med på många listor över 2010 års bästa böcker och nu släpper vi en häftad utgåva i kompakt format. Självklart har den ett pris som är snällt mot plånboken också, så missa inte att läsa förra årets bästa svenska seriebok.

Om någon vrålar i skogen och ingen hör - är det då ett vrål? Det gäller inte bara att överleva, det gäller att lära sig leva och acceptera sig själv som man är. Malin Biller går igenom alla dessa faser i sin självbiografiska serieroman OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN. Hon förflyttas som liten från en paradisliknande tillvaro i Helsingborg till det djupaste helvetet i skogen på Hammarö i Värmland. Alkoholism och övergrepp blir till vardag i familjen och det verkar inte finnas någon väg ut. Det bästa sättet att förtränga är att springa så fort att man får ont i kroppen istället för inuti. Men mitt i allt elände finns det ändå ljuspunkter i form av enstaka trofasta vänner och becksvart humor på bredaste värmländska.

Malin Biller undrar ibland hur hennes liv hade blivit om hennes familj inte hade flyttat till Hammarö. Det får vi aldrig veta. Men hon skriver och ritar om sina upplevelser och delar frikostigt med sig till oss andra med sin mustiga historia. En historia som man blir styrkt av att läsa.

Många har säkert sett Malin Billers humorserier i tidningar som City, Pondus, Elvis och samlingsalbumen med dessa. OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN är hennes första serieroman. Hon är född 1979 och bor numera långt från både Värmland och Helsingborg.
200 sidor sv/v, häftad. Läs ett utdrag här.

Ville Ranta presenteras på Göteborgs stadsbibliotek
Redan den 24 februari klockan 18 finns dock chansen att både höra och se Ville Ranta, då han intervjuas av Ingemar Bengtsson via Skype i Poesihörnan på Göteborgs stadsbibliotek. Det är fritt inträde och dessutom blir det framträdanden av Beate Grimsrud och Pamela Jaskoviak som berättar och läser ur sina nya böcker.

Elisa Rossholm på Göteborgs stadsbibliotek
Elisa Rossholm framträder inte via Skype, utan hon kommer personligen till Poesihörnan på Göteborgs stadsbibliotek 24 mars klockan 18. Dessutom framtråder även Hanna Nordenhök, Jörgen Lind och Josefin Svenske (den sistnämnda skypar med serieskaparna Catel Muller och Jose Lous Bouquet).

David Liljemark utkommer med DVD
David Liljemarks kortfilmer släpps på DVD av Folkets Bio under titeln "Jakten på Bernhard och andra filmer av David Liljemark".
Innehåll: "Jakten på Bernhard" (58 min), "Post Scriptum till Jakten på Bernhard" (12 min), "Horst - munspelskungen" (30 min), "Efterlysning: Space" (6 min), "Frödings hjärna" (1 min), "Ett litet barn" (24 min), "The Wonder Boys: My old friends" (4 min), plus ljudspår med fem ytterligare låtar med The Wonder Boys.

Tommi Musturi får pris
Tommi Musturi fick Puupää-hatten för 2011, vilket är Finska seriesällskapets pris till bästa serieskapare. Vi gratulerar Tommi till det välförtjänta priset! På svenska har Tommi givit ut boken PÅ VÄG MED SAMUEL och medverkat i ALLT FÖR KONSTEN 6 och 7.

Serieteket i nya lokaler
Den femte februari flyttar Serieteket äntligen in i sina nya lokaler i Kulturhuset. De delar 650 kvm med Bibliotek film & musikoch har öppet mellan 11-17 med diverse aktiviteter. Efter stängningsdags blir det filmvisning på Klarabiografen.

Utställningar just nu
Marcus Ivarsson ställer ut på Västerås konstmuseum under titeln RAGNARÖK under perioden 29/1 - 6/3. "En serietecknares tankar om framtiden" utlovar museet.

Niklas Asker har med två av sina fina målningar på Liljevalchs vårsalong 28/1-7/3.

Gunnar Krantz startar nya seriekurs
Gunnar Krantz jobbar numera på Malmö högskola och till hösten startar han en nya seriekurs som ni kan läsa mer om här.


Nordiska seriefestivaler 2011
6-10/4 Tammerfors seriefestival, Finland
16-17/4 Art Bubble, Horsens, Danmark
6-8/5 SPX Stockholm
13-15/5 Kemi seriefestival, Finland
27-28/5 Oslo Comics Expo, Norge
27-29/5 Carlstad Comic Con
9-11/9 Raptus, Bergen, Norge
16-18/9 Helsingfors seriefestival, Finland
22-25/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 2 Mars, 2011

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

biller

Omslaget till Sofia Karlströms bok DOGGIE.

bild

En ruta ur DOGGIE.

omslag

GLIMTAR av Rikke Bakman finns ute nu.

ruta

En ruta ur GLIMTAR.

ruta

JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER av Elisa Rossholm kommer ut i mars. Läs ett avsnitt ur boken här.

ruta

KAJANA av Ville Ranta är äntligen på gång.
Provläs ett avsnitt här.

ruta

Den andra upplagan av Malin Billers omtalade OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN har både mjuka pärmar och ett bra pris.

ruta

David Liljemarks nya DVD samlar hans kortfilmer.