6


senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Följ oss på Facebook

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du gillar oss på Facebook.

NYTT JANUARI 2012

Utställning med Mats Källblad
Bor du i närheten av Östersund så kom in till Jämtlands läns bibliotek lördagen den 14 januari. Då blir det vernissage (kl 11 - 15) för en utställning med original och bilder från Mats Källblads senaste bok Lång väg tillbaka. Mats kommer själv att vara där på lördagen för att svamla och mingla. Utställningen pågår sen i tre veckor.

Läs en intervju med Mats om utställningen här. En till intervju med Mats finns här.

Elisa Rossholm ställer ut i Malmö
Utställningen Dagböcker - originalbilder visas på Stadbiblioteket i Malmö under perioden 5 februari - 5 mars. Elisa Rossholm ställer ut bilder från sin bok JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER och Lisa Rydberg från sin novellett MIN Ö, MITT OPIUM.

Nya böcker!
Som vanligt blir det en intensiv bokvår och redan i februari kommer årets tre första böcker:

HANK WILLIAMS - LOST HIGHWAY av Søren Glosimodt Mosdal
Lost Highway berättar om countrystjärnan Hank Williams sista dygn, från det att han på nyårsnatten 1952/53 sätter sig i bilen som ska köra honom till nästa koncert, tills han på morgonen blir funnen död i baksätet.
Med en blandning av fiktion och dokumentär tecknar dansken Søren Glosimodt Mosdal ett porträtt av en av den moderna musikens största myter.
68 sidor färg, inbunden i stort format.

NEKYIA av Li Österberg
Hermes beger sig ner i Underjorden tillsammans med den unga flickan Timareta på jakt efter Hades. Ytterligare komplikationer uppstår när två människor som fortfarande är vid liv tar sig dit för att få svar på sina frågor. I NEKYIA hämtar Li Österberg inspiration från grekisk mytologi och berättar en sällsam historia om sökande människor, mänskliga gudar och levande döda.
80 sidor sv/v, häftad.
Läs en liten intervju med Li från Annonsbladet i Sandviken här.

VEM ÄR RÄDD FÖR ANNIV KLAMMAG? av Kati Kovács
Anniv Klammag föds och växer upp i en fattig fiskarfamilj på en öde ö. Flickan med det säregna utseendet är född i fiskarnas tecken; torsken och barracudans. Den ena fisken har trängt sig igenom den andra vilket leder till stora konflikter i hennes liv.

Med magisk realism och svart humor skildras den föräldralösa flickans uppväxt som stum barnbrud. Hon tar sig genom mörkret med hjälp av färger och når slutligen det eviga mörkret – eller kanske ljuset.

Kati Kovács bor i Rom och är en av Finlands mest internationellt erkända serietecknare. Hennes serier har getts ut i ett tiotal europeiska länder och även visats upp i Hong Kong. Kovács har belönats med ett flertal utmärkelser, bland annat Urhunden-priset för bästa översatta seriealbum. VEM ÄR RÄDD FÖR ANNIV KLAMMAG? är Kati Kovács femte bok på svenska.
88 sidor färg, inbunden.

Senare i vår, närmare bestämt i april, utkommer följande böcker:
DEN 14:E DENNA MÅNAD av Matti Hagelberg
80 sidor sv/v, inbunden.

MED ELLER UTAN DIG av Jenny Berggrund
184 sidor sv/v, häftad.

Mer information om dessa titlar kommer vid nästa uppdatering.

ALLT FÖR KONSTEN 10 i höst!
Lagom till Bokmässan i september utkommer den tionde volymen av den flerfaldigt prisbelönta serieantologin ALLT FÖR KONSTEN. Omslaget kommer att tecknas av Marcus Ivarsson och inlagan fylls som vanligt med nordens bästa serier. Vill du skicka in bidrag så är deadline 1 juni. Bidrag skickas in på papper till adressen Optimal Press, Box 2408, 403 16 Göteborg. Jag vill helst inte ha jättefiler via e-post, men det går bra att använda uppladdningstjänster som Sprend och Filecentral, samt förstås att skicka länkar till egna hemsidor eller liknande. Frågor kan riktas till info@optimalpress.com

Åsa Grennvall hyllas för ELFRIEDE
Åsa Grennvalls nya bok ELFRIEDE - EN DYSTOPI har fått ett utmärkt mottagande och många fina recensioner, som dessa:
Svenska Dagbladet, Borås Tidning, Hey Sugar Magazine, Smålands-Posten och Arbetarbladet

Jenny Aschenbrenners recension från Kulturnytt ligger inte längre uppe på Sveriges Radios hemsida, så vi citerar den i sin helhet:
"Serietecknaren Åsa Grennvall har sedan debuten 1999 med Det känns som hundra år gjort sig känd för sina självbiografiska och vardagsrealistiska seriealbum, men i sin nya bok Elfriede handlar det inte längre om henne själv. I Åsa Grennvalls nya bok kan man läsa rader som dom här:
"Jag har grävt djupt i mörkret för att finna ljuset. Jag har grävt och grävt i hela mitt liv men något ljus har jag ännu inte funnit, bara fler nyanser av svart"". Elfriede heter hon, huvudpersonen vars nattsvarta vadragsliv vi får följa i 142 strama teckningar. Elfriede som i Jelinek, och visst har de likheter, samma frisyr som Nobelpristagaren, men det är inte hon. Grennvalls Elfriede är en medelålders tonårsmamma som lämnat man och barn för att det var bäst för dem. Som är mellanchef på ett stort företag, som legat med chefen för att hon trodde att man var tvungen. Det var man inte. Tvärtom. Som fantiserar om den busshållsplats där man kan stiga av ut i intet och där ur sin existens.

Till skillnad från den organiska, mjukslarviga pennföringen i Åsa Grennvalls självbiografiska svit är Elfriede noggrant ritad, med linjaldragna streck som definierar kontorshuset, korridoren, rutorna på dräktjackan. Tillvarons fyrkantighet - alltid redo att kväva en med sin klossighet.
Elfriede har underrubriken En dystopi . Och jo, det är det. Så sorgset svart att mitt leende blir bredare och bredare ju fler sidor av Elfriedes vardagsinferno jag plöjer. Inte för att hon är komisk i sin dystra livssyn. Tvärtom. För att hon tar allt det svarta i mig och förstorar det så att jag får syn på hur absurt det blir. Ett skratt som också finner tröst i det nattsvarta, ser det befriande i att få läsa en text som vägrar se det från den ljusa sidan, som förkastar allt klämkäckt positivt tänkande. Och samtidigt känner en stor ömhet inför den där omöjliga människans omöjliga livshållning. Eller som Elfriede säger själv:
"Ju mer jag gräver desto mörkare blir det. Jag borde lagt ifrån mig spaden för länge sen".

Två Optimal-böcker på Smålands-Postens årsbästalista
Både Åsa Grennvalls ELFRIEDE och Rikke Bakmans GLIMTAR finns med på Jonas Ellerströms lista över 2011 års bästa serieböcker i Smålands-Posten.

David Liljemark släpper roman
Romanen "Orkestern", som är en pusselbit i David Liljemarks stora seriesvit "Susanna & Bo", har kommit ut och finns att beställa här.

Malin Biller på danska
Forlaget Fahrenheit ger under våren ut en dansk utgåva av OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN under titeln I SKOVENS DYBE STILLE RO. Malin har själv haft hand om textningen och det ska bli en upplevelse att få läsa boken på danska.

Gilla oss på Facebook
Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du gillar oss på Facebook.


Nordiska seriefestivaler 2012
26-29/4 Stockholms internationella seriefestival (f d SPX) Stockholm
2-6/5 Tammerfors seriefestival, Finland
18-20/5 Kemi seriefestival, Finland
25-27/5 Carlstad Comic Con
8-9/6 Oslo Comics Expo, Norge
7-9/9 Raptus, Bergen, Norge
7-9/9 Helsingfors seriefestival, Finland
27-30/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg
X-XX/11 AltCom, Malmö

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 1 Februari, 2012

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 

 

bild Mats Källblad har utställning i Östersund.

bild Elisa Rossholm ställer ut original från sin bok JAG HÖR ICKE TILL NÅGOT LÄGER på Malmö stadsbibliotek.

omslag
Omslaget till danske Søren Glosimodt Mosdals bok HANK WILLIAMS - LOST HIGHWAY.

omslag
Li Österbergs nya bok NEKYIA utspelar sig i underjorden.

omslag
Kati Kovács är tillbaka med boken VEM ÄR RÄDD FÖR ANNIV KLAMMAG?

omslag
DEN 14:E DENNA MÅNAD av Matti Hagelberg utkommer i april.

omslag
Jenny Berggrunds debutalbum MED ELLER UTAN DIG kommer i april.

omslag
ELFRIEDE av Åsa Grennvall rosas i pressen. (Foto: Ola Forssblad)

omslag
Forlaget Fahrenheit ger under våren ut en dansk utgåva av OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN.