senaste nytt | nyhetsarkiv |

APRIL 2002

Jason till Göteborg
Jason har precis vunnit ett Harvey-pris som "Best new talent" i USA, och han planerar att åka till San Diego i år. Men innan dess gör han en avstickare till våra breddgrader.

Jason signerar sina böcker hos Dolores serier (Södra Allégatan 2B, Göteborg, 031-7110501) lördagen den 4 maj mellan klockan 13 och 15. Aktuell bok: "Schhh!" i pocket! (De andra böckerna finns förstås också tillgängliga.)

Läs mer om Harvey-priset:
http://members.tripod.com/harveyawards/2002winners.html

Releaseparty för Johan Wanloos Dansbandsninjorna
Det är releaseparty på restaurang Jord måndagen 15:e april kl 19.00 -21.00 för Johan Wanloos pocket "De äventyrslystna karlakarlarna 1: Dansbandsninjorna". Först till kvarn får drink och mat. DJs spelar exotica och agentfilmssoundtracks. Trevligt mingel utlovas. passa även på att köpa boken till löjligt lågt once-in-a-lifetime-pris. Johan Wanloo signerar förstås och fler böcker kommer att finnas att köpa till billiga priser.

Jason nominerad till Eisner-awards
Det regnar nomineringar till diverse priser över Jason. Nu har han blivit nominerad till det amerikanska priset "the Will Eisner Comic Industry Awards" för "Hey Wait", den amerikanska utgåvan av "Vänta lite" som kom i fjol. Priset som är uppkallat efter serieskaparen Will Eisner betraktas som ett av de mest prestigefyllda priserna, själva kallar de det serievärldens motsvarighet till filmens Oscars, och han är nominerad i inte bara en utan två klasser: "Best Graphic AlbumNew" och "Best U.S. Edition of Foreign Material". Han konkurrerar bland annat med Will Eisner själv! De delas ut på seriemässan Comic-con International i San Diego som pågår 1-4 augusti. Läs mer på http://www.comic-con.org/pages/2002Eisners.html

Johan Wanloo signerar
Fredagen den 12/4 klockan 12-14 kommer Johan Wanloo att signera sin nya pocket "De äventyrslystna karlakarlarna 1: Dansbandsninjorna" i Wettergrens bokhandel på Avenyn. De kommer att fylla ett helt skyltfönster med Karlakarlarna från och med tisdag 9/4.

Fanzinedagar på Tidskriftsverkstaden i väst
20-30 entusiastiska tidskriftsmakare på gymnasienivå kommer till Lagerhuset för att sätta ihop nyskapande fanzines under vecka 15 och 16. Bland andra medverkande är Ingemar Bengtsson som kommer att berätta om seriefanzines. Förmodligen blir resultatet en diger skara göteborgska fanzines under våren.

Ny serie av Åsa Grennvall i Aftonbladet
"Terapi" heter Åsa Grennvalls nya serie i Aftonbladet. Tyvärr lyckas de inte så bra med webbpubliceringen men försök att läsa den på Aftonbladets webbplats: http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,151381,00.html

Pocketböckerna är här!
Den 3/4 ska pocketböckerna levereras. Det är alltså "Live på Lister" av Daniel Ahlgren, "Schhh!" av Jason och "De äventyrslystna karlakarlarna 1: Dansbandsninjorna" av Johan Wanloo.

Årets Urhunden-nomineringar
Seriefrämjandet har meddelat nomineringarna för årets Urhunden-plaketter. Optimal har fått med fem böcker.

För 2001 års bästa originalsvenska seriealbum:
-Ackebo, L.: Stor Stark (Favoriter frɈLjǬn förr 1) (Kartago)
-Berglin, J.: Magnum Berglin (Ordfront Galago)
-Brändström, J.M.: Dubbelmunnen (Optimal press)
-Larsson, K.: Canimus (Kartago)
-Lindén, M.: Namnet är Vajlet - men kalla mig Gud (Optimal press)
-Norrman, P.: Bacon & Ägg : i själva verket (Egmont)
-Olausson, S.: Allt är farligt (Demon box)
-Rubin Dranger, J.: Fröken Märkvärdig och karriären (Bonnier)
-Rusek, K.: Från kollektiv till husbil (Optimal press)

2001 års bästa till svenska översatta seriealbum:
-Barks, C.: Carl Barks bästa (Egmont) (am.)
-Geary, R.: Jack uppskäraren (Epix) (am.)
-Hagelberg, M.: Holmenkollen (Optimal press) (fi.)
-Jason: Den hemlighetsfulla mumien (Optimal press) (no.)
-Kirkman, R./Scott, J.: Oj, vad har vi gjort? (Baby Blues) (Bonner Carlsen) (am.)
-Koike, K./Kojima, G.: Krigarens väg (Samurai 1) (Epix) (jap.)
-Madsen, P./Kure, H.: Elddopet (Valhall 12) (Bonnier Carlsen) (da.)

Nomineringarna har gjorts av juryledamöterna, och det slutliga jurymötet, dɈLjǬ?r årets mottagare skall utses, kommer att äga rum i slutet av april. Resultatet offentliggörs troligen under maj, varefter prisutdelningen sker i maj-juni. Urhundenjuryns ledamöter 2002: Adam Boman, Erling Frick, Ola Hammarlund (sekr.), Fredrik Jonsson, Peter Nilsson, Fredrik Strömberg, Cecilia Torudd, Peter Wallström och Sangrid von Zedtwitz-Liebenstein.

Optimal Press på turné
Det kommer att bli en hel del festivaler för Optimals förläggare Ingemar Bengtsson i år, och förhoppningsvis även för de flesta av skaparna. Alla detaljer är ännu inte spikade, men följande tillställningar kommer Optimal Press att finnas med på i en eller annan form:

6-7/4 Fanzinehelg på Serieteket, Kulturhuset i Stockholm
http://www.kulturhuset.stockholm.se/default.asp

7-9/6 Kemi seriefestival, Finland
http://www.kemi.fi/sarjis/

13-15/9 Raptus-festivalen i Bergen, Norge
http://www.raptus.no/

19-22/9 Bok & Bibliotek, Göteborg
http://www.bok-bibliotek.se/index.html

Självfallet kommer vi att uppdatera med information om vilka skapare och aktiviteter som är aktuella vid respektive evenemang när det börjar dra ihop sig. Skriv in rubbet i almanackan redan nu!

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till info@optimalpress.com


senaste nytt | nyhetsarkiv |

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

 

 


 
johan wanloo

Johan Wanloos pocket.schhh! pocket

Jasons "Schhh!" som pocket.lister live

Daniel Ahlgrens samling " Live på Lister".