senaste nytt | nyhetsarkiv | Information in English Union Jack

Senaste nytt om Optimal Press utgivning och skapare hittar du på vår Facebook-sida.

Vi kommer naturligtvis att uppdatera även här regelbundet, men vill du veta vad som händer omedelbart rekommenderar vi att du blir vår vän på Facebook.

SEPTEMBER 2010

Framträdanden under Bokmässan
Optimal Press har en egen monter på Bokmässan som vanligt, och vi återfinns i A01:31 på samma ställe som de två senaste åren. Malin Biller och Niklas Asker kommer att hålla både föredrag och signera sina böcker, och dessutom kommer ett antal av de medverkande i ALLT FÖR KONSTEN 9 att dyka upp också. Joakim Lindengren finns tillgänglig i Kapten Stofils monter A01:52, och Midhat "Ajan" Ajanovic håller till i Una förlags monter A03:63.

Malin Biller pratar om OM NÅGON VRÅLAR I SKOGEN
Fredag 24/9 klockan 16.00-16.25 Värmlandsmontern C03:32
Lördag 25/9 klockan 13.30-13.50 Seriefrämjandets scen A02:39
Söndag 26/9 klockan 12.00-12.20 Miniseminarium F4

Niklas Asker pratar om SÄTT ATT SE
Lördag 25/9 klockan 13.00-13.20 Seriefrämjandets scen A02:39

Samtliga arrangemang är kostnadsfria och öppna för allmänheten. Direkt efter varje föredrag finns möjlighet att få böcker signerade.

Signeringar i Optimals monter A01:31:
Lördag 25/9
14-15 Niklas Asker
15-16 Malin Biller

Söndag 26/9
12-13 Niklas Asker
13-14 Malin Biller

Övriga arrangemang Seriefrämjandet livescen A02:39
Torsdag 23 september
13.00 – 13.20 Liveteckning med Stef Gaines (Allt för konsten 8 och 9)

Fredag 24 september
12.00 – 12.20 Stafettserie med Malin Biller (Biller, Om någon vrålar i skogen) och gäst.
12.30 – 12.50 Liveteckning med Jenny Berggrund (Allt för konsten 9)
15.30 – 15.50 Liveteckning med Johan Wanloo (De äventyrslystna karlaKarlarna)

Lördag 25 september
17.00 – 17.50 Serietecknarbattle 2 – Välkända tecknare ställer upp och battlar mot varandra. Medverkande: Stef Gaines, Yvette Gustafsson, Malin Biller, Max Gustafson, Jimmy Wallin m.fl.

HÖSTENS BÖCKER SLÄPPS PÅ BOKMÄSSAN:

ALLT FÖR KONSTEN 9 antologi
Allt för konsten 9 samlar det senaste årets bästa serier från hela norden i en enda tjock volym. 320 sidor är det den här gången, varav över hälften är i färg. Omslaget är gjort av Emelie Östergren och hela 25 serieskapare medverkar i den inbundna boken.

Medverkande: Daniel Ahlgren, Jenny Berggrund, Malin Biller, Martin Ernstsen, Oskar Forsgren, Stef Gaines, Henri Gylander, Bjarni Hinriksson, Clara Johansson, Nickan Jonasson, Gunnar Krantz, Nicolas Krizan, Lissu Lehtimaja, Mika Lietzén, Joakim Lindengren, Hanneriina Moisseinen, Pentti Otsamo, Ville Ranta, Patrik Rochling, Jan Solheim, Patrik Stigzelius, Katja Tukiainen, Amanda Vähämäki, Li Österberg, samt Emelie Östergren.
320 sidor färg och sv/v, inbunden.
Läs ett smakprov ur boken här.

KAPTEN STOFIL: BOXEN av Joakim Lindengren
Detta är den perfekta samlingsboxen för din Kapten Stofil-böcker. Motivet är Stofilskrapan med Kapten Stofil på ena sidan och Lädernuckan på den andra. Boxen rymmer samlingsvolymerna GAMMALT BRÖD ROSTAR ALDRIG, FÖR EN HANDFULL FOLKVETT och GAMMAL ÄR ÄLDST.

KAPTEN STOFIL: GAMMALT BRÖD ROSTAR ALDRIG
av Joakim Lindengren

Efter att ha varit slutsåld i flera år kommer äntligen en ny upplaga av den första stora Kapten Stofil-boken.

Världens främste bakåtsträvare Kapten Stofil får med GAMMALT BRÖD ROSTAR ALDRIG huvudrollen i en bok med precis den höga tekniska utformning han alltid förtjänat. Samlingen innehåller de tre utgångna albumen "Kapten Stofil", "Hut går hem" och "En man steg av spårvagnen", kompletterade med tidigare svåråtkomliga krönikor och skämtteckningar från Dagens Nyheter samt många andra bilder. Samtliga serier och illustrationer i boken är naturligtvis reproducerade direkt från originalen och till på köpet omtextade med Kaptenens egna retrotypsnitt. Som om inte detta räckte har dessutom David Nessle skrivit ett förbluffande förord där han avslöjar mycket mer än vad som är nyttigt att veta om Kapten Stofil och hans skapare Joakim Lindengren.
200 sidor sv/v och färg, inbunden.
Läs ett smakprov här.

MR K DRESSES UP av Emelie Östergren
Nya äventyr med Mr Kenneth, skaparen av Evil dress. Det är dags att städa upp. Helt på engelska. 28 sidor blått/vitt, klamrad.
All new adventures with Mr Kenneth, the creator of the Evil dress. It's cleanup time. In English.
Läs några provsidor här.

SÄTT ATT SE av Niklas Asker
Jess är en författare som kämpar med sin nya bok. John är en fotograf som flyr sitt förflutna. Det varar bara ett ögonblick, men deras korta möte kommer ändå att förändra bådas liv.
Vad är skillnaden mellan att vara nöjd och att bara nöja sig? När får ens drömmar eget liv? Verkligheten smälter samman med fantasin i denna fängslande och inspirerande bok. Det handlar om det liv vi ser oss själva ha, det liv vi tror andra lever och slutligen det liv vi måste leva.

"Över allt vilar en drömsk oberäknelighet, känslan av att allt är utlämnat åt slumpen och den oroväckande maktlösheten det för med sig. Åtminstone är det vad man först förleds att tro, i själva verket finns det en metalitterär twist som skulle gjort Paul Auster stolt."
Patrik Svensson, Sydsvenskan

Niklas Asker inledde den svenska invasionen av USA. Nu finns hans bok på svenska!
80 sidor sv/v, inbunden.

Läs några provsidor här.

Niklas har precis lanserat en ny version av sin webbplats, som är sprängfylld med serier och målningar. Ta er dit direkt!

Just nu har Niklas Asker en utställningar med sina senaste målningar på Carina Björck Galleri i Stockholm. Utställningen heter "Blood is thicker than rope" och är förlängd till 30/9. Mer info på galleriets webbplats.

KAJANA försenad igen
Jag vet att en del av er väntar på att KAJANA av Ville Ranta ska komma ut också, men boken är tyvärr försenad eftersom det varit problem med textningen. Därför har vi tvingats skjuta upp utgivningen till april 2011.

Ville Ranta medverkar dock med 29 sidor i färska ALLT FÖR KONSTEN 9, så lite av hans högintressanta serier går att läsa på svenska i höst trots allt.

Oskar Forsgren död
Oskar Forsgren (1986-2010) var en mycket talangfull och mångsidig serieskapare som tecknade både Bamse och många egna alster. I nyutkomna ALLT FÖR KONSTEN 9 medverkar han med serien "Handikappad" som han illustrerade efter Patrik Stigzelius manus. Oskar Forsgren dog den 23 augusti vid endast 23 års ålder. Allt för konsten 9 låg då på tryckeriet och vi tillägnar den till honom. Läs Åke Forsmarks fina nekrolog här.

Kapten Stofil-tidningen lägger ner
Lagom till Bokmässan utkommer det sista numret av Kapten Stofil-tidningen, nr 39/40. Det är sorgligt att se tidningar läggas ner, men det finns trots allt hela 40 nummer att glädjas åt. Redaktörerna utlovar Galne Gunnar-priser i sin monter A01:52 på Bokmässan, så det är bara att åka dit och hamstra. Naturligtvis säljs samtliga tre böcker och den purfärska boxen i deras monter också.

Ajan prisbelönt igen!
Midhat "Ajan" Ajanovic belönas av Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare. Stipendiet är på 50 000 kronor och kommer att överlämnas på Bokmässan i Göteborg lördagen den 25 september kl 12:30-13:00 på Litteraturscenen i A-hallen. Priset ges främst för Ajans roman "Porträtt tecknat i kol och regn" som gavs ut av Una förlag i vintras.

Juryn motiverar stipendiet:
"Midhat Ajanović har i sina romaner tecknat porträtt av män vars liv präglats av våld. Men allt är inte svart. Ajanovićs drastiska humor och visuella stil synliggör såväl krigets absurditet, som förblindande kärlek och det märkliga i allas våra livsvillkor."
Läs mer på Una förlags webbplats.

Johan Wanloo lanserar webbserie
"Rock Manlyfist" heter Johan Wanloos nya serie som görs på engelska direkt för nätpublicering. Varje måndag kan man läsa ett nytt avsnitt om mannen som är expert på "space karate".

AltCom i november
12-14 november arrangeras den första upplagan av AltCom-festivalen i Malmö. Årets tema är sex och krig, och det blir både svenska och utländska gäster, föredrag, filmvisning, antologi, bokförsäljning och mycket mer. Ta en titt på festivalens hemsida.

Dolores serier i graven
Lördagen den 4 september stängde Sveriges äldsta seriebutik Dolores serier för gott efter 34 år. Lasse Otterström startade butiken 1976 och den sista adressen var Södra Allégatan 2B nära Järntorget i Göteborg. Den vanligaste reaktionen från kunderna har varit att "Ni får ju inte försvinna, ni har ju alltid funnits", men nu är det alltså slut. Dolores hade alltid stans största och märkligaste utbud av serier och udda böcker, och Optimals utgivning var alltid väl exponerad. Nu kommer Lasse att satsa på försäljning via internet istället och vi önskar honom lycka till framöver även om vi kommer att sakna butiken väldigt mycket.
Martin Rebas spelade in en liten film från sista dagen, se den här.

Nordiska seriefestivaler 2010
19-21/3 Tammerfors seriefestival, Finland
24-28/3 Serieveckan, Göteborgs Stadsbibliotek
23-25/4 SPX Stockholm
14-16/5 Kemi seriefestival, Finland
21-23/5 Komiks.dk, Köpenhamn, Danmark
28-29/5 Oslo Comics Expo, Norge
10-12/9 Helsingfors seriefestival, Finland
10-12/9 Raptus, Bergen, Norge
23-26/9 Bok & Biblioteksmässan, Göteborg
12-14/11 AltCom, Malmö

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare
Skriv till mig: ingemar@optimalpress.com

Se till att du är uppdaterad!
Vi skickar gärna ut ett mail till dig varje gång vi har uppdaterat här på Optimals hemsida. Skicka din e-postadress till: info@optimalpress.com

Optimal Press
Box 2408
403 16 Göteborg
Tel: 031-47 38 57

Uppdaterad 9 December, 2010

Webbgubbe: Björn Schagerström | Slogan


 biller

Omslaget till mycket uppskattade boken Om någon vrålar i skogen av Malin Biller.

afk 9

Allt för konsten 9 presenterar serier av 25 skapare från hela Norden. Omslag av Emelie Östergren.


gammalt bröd

Kapten Stofil: Boxen är den perfekta samlingsboxen för dina böcker.


gammalt bröd

Äntligen en ny upplaga av sedan länge slutsålda Kapten Stofil: Gammalt bröd rostar aldrig av Joakim Lindengren.

gammalt bröd

Mr K dresses up av Emelie Östergren.

sätt att se

Sätt att se av Niklas Asker. Nu på svenska!

sätt att se

"Rock Manlyfist" är Johan Wanloos nya nätserie.

altcom

AltCom är en festival på temat sex och krig som äger rum i Malmö 12-14 november.

Sista dagen på Dolores filmad av Martin Rebas.